Adres: Tunalı Hilmi Caddesi No:90/7 Kavaklıdere/ANKARA
Yatak ıslatma alarmı nedir?

YATAK ISLATMA ALARMI NEDİR?

Enürezis alarmlar, ıslaklığı algılamayı sağlayan bir sensör ve ıslaklığı algıladığında güçlü ses çıkartan pilli bir cihazdan oluşur. Enürezis alarmlar çocuğu uyandırma ve çişini tutma konularında yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Alarm tedavisi tamamen zararsızdır. Doğru şekilde kullanıldığında gece yatak ıslatan çocukların tamamını olmasa bile büyük bir çoğunluğunu tedavi eder.

Tedavide kullanılan iki tip enürezis alarm mevcuttur.

1-Yatağa serilen alarm:

Bu alarmın ses çıkaran bir kutusu ve çarşafın altına serilen bir sensörü vardır. Çocuk gece uykusunda bir damla çiş kaçırsa bile bunu algılayan sensörler sayesinde alarm aktive olur. Çocuk yatağa işediğinde alarmdan çıkan sesle uyanması ve mesane doluluğunu fark etmesi beklenir.

2-Vücuda giyilen alarmlar:

Bu alarmın ses çıkaran küçük bir kutusu ve iç çamaşırına takılan küçük bir sensörü vardır. Ses çıkaran küçük kutu pijamasının yaka kısmına takılırken sensör ya iç çamaşırına ya da gece bezine, çişi yaptığında ıslanması muhtemel olan yere takılır. Bu alarmların kablolu ve kablosuz olmak üzere iki farklı özellikte olanı bulunmaktadır.

Çocuk uykusunda işemeye başladığında sensöre değen çiş sayesinde alarm ses çıkartmaya başlar. Çocuğa ve ailesine işemenin başladığını haber verir. İlk zamanlarda çocuk bu durumu algılamayabilir ancak zamanla alarm çalar çalmaz işemesini durdurur. Sizin yardımınızla kalan çişini tuvalete boşaltır. Alarmı kullanmaya devam ettikçe uyku esnasında mesanesinin dolduğunu fark eder ve kuru geceler başlar.

Doğru şekilde kullanıldığında yatak ıslatma alarmları %80 başarı sağlar.

***Unutmayın yatak ıslatma alarmları başlangıçta ebeveynler içindir. Kullanmaya başladığınız ilk zamanlarda çocuğunuz alarma hiç tepki vermeyebilir. Ancak ilerleyen haftalarda alarm çaldığında onu yatak kenarında otururken veya alarmı sökmeye çalışırken göreceksiniz.

UYKU ESNASINDA NASIL KURU KALIYORUZ?

Gündüz olduğu gibi uyku esnasında da mesane dolmaya devam eder. Ancak bazı hormonlar nedeniyle miktarı gündüze oranla oldukça azdır. Bu nedenle sabaha kadar işeme ihtiyacı hissetmeden mesanemizde idrarı tutabiliriz. Bunu şöyle anlatmaya çalışalım; gece saati 03:00’e kurun, uyanın birkaç dakika uyanık kaldıktan sonra işeme ihtiyacı hissedersiniz. Eğer saati kurup uyanmasaydınız belki de sabaha kadar işeme ihtiyacı hissetmeyecektiniz.

Mesanenizdeki idrar belli bir doluluğa ulaşınca, mesaneden beyine bir uyarı gönderilir. Bu uyarı sonucu musluklar (sfinkter) kapatılır ve sabaha kadar dolu mesaneyle uyuyabiliriz. Musluk kapatma işlevi pelvik taban kasları sayesinde gerçekleşir. 

Uyku esnasında bile pelvik taban kasları belli bir tonus ile kasılarak kuru kalmamızı sağlar. Üstelik bütün bu olaylar biz uyumaya devam ederken gerçekleşir.

GECE KURU KALMAMIZI SAĞLAYAN NÖBETÇİLER

Biraz vücudumuzu tanıyalım; 

 

Vücudumuzda gece kuru kalmamızı sağlayan 2 eleman bulunuyor.

Birincisi “kırmızı eleman”, ikincisi “Yeşil eleman”...

Kırmızı eleman; Mesanede oluşan uyarıları beyine iletir. Mesane dolduğunda bayrağı kaldırarak beyine haber verme görevini yerine getirir.

Yeşil eleman; beyinden gelen uyarıları mesaneye, sfinktere ve pelvik taban kaslarına iletir. Beyinden gelen “mesane dolu” sinyalini aldığında bayrağı kaldırır ve vanayı kapatma görevini yerine getirir (Vana, sfinkter ve pelvik taban kaslarını temsil etmektedir.). Böylece gece boyu idrar kontrolü sağlanır.

Eğer kırmızı elemanda bir problem varsa yani kırmızı eleman uykucuysa; gece uyku esnasında mesanenin dolduğu sinyalini beyine iletemez. 


Beyin mesanenin doluluğu hakkında bilgi sahibi olamaz ve gece kuru kalmamızı sağlayan yeşil elemanı devreye sokamaz. Yeşil eleman buna çok üzülür. Çünkü beyinden uyarı gelmediği için vanayı kapatma görevini yerine getiremez.

Gece yatak ıslatan çocuklarda problem genellikle kırmızı elemandadır. Kırmızı eleman çalışmadığı için vana kapatılamaz ve sonuç olarak yatak ıslanır. Tedavideki amacımız kırmızı elemanı düzeltmek olmalıdır. Kırmızı elemanı, yatak ıslatma alarmları ile tedavi ederiz. Bazı çocuklarda vana olarak sembolize ettiğimiz pelvik taban kaslarında da zayıflık vardır. Durum böyle olduğunda yeşil eleman vanayı kapatmaya gider ancak vana sağlam olmadığı için problem tam olarak çözülemez. Bu durumda alarm tedavisinin yanına pelvik taban rehabilitasyonu da eklenir. Çünkü alarmın etkili çalışabilmesi için işemeyi durdurabilecek kas kuvvetine ihtiyaç vardır. Alarm kullanmaya başladığınızda; çocuk uyku esnasında işemeye başladığı an alarm yüksek bir ses çıkartacaktır. Kırmızı eleman buna uyanacak ve görevini yerine getirmek üzere bayrağını kaldıracak.

Beyin mesanenin dolu olduğunu hatta işemenin başladığını algılayacak ve yeşil elemana uyarı gönderecektir. Uyarıyı alan yeşil eleman ise bayrağını kaldırarak görevini yerine getirecek ve işeme durdurulacaktır.

Bundan sonrasında sizin göreviniz ise çocuğunuzun mesanesinde kalan çişi tuvalete yapmasını sağlamak olacaktır.

YATAK ISLATMA ALARMI NASIL ÇALIŞIYOR?

Yatak ıslatmanın diğer faktörlerle birlikte eşlik eden en önemli nedeni çocuğun gece uykusunda beyinin mesane doluluğunu algılayamaması ve akabinde uykuda sfinkter kontrolünü gerçekleştirememesidir. Alarm çocuğa uykudaki mesane doluluğunu algılamasını ve akabinde gerçekleşen sfinkter kontrolünü öğretir.

Peki alarm nasıl çalışır?

Çocuk gece uykusunda işemeye başladığı an idrarın sensöre değmesiyle alarm aktive olur ve yüksek bir ses çıkartmaya başlar.

Zaman içinde sesin algılanmasıyla birlikte sfinkter kontrolü başlar. Yani alarm çalmaya başlayınca çocuk uyku esnasında olsa bile işemesini durdurur. Bu işemeyi durdurma eylemi pelvik taban kasları ile gerçekleşir.


Son olarak mesanede kalan idrarın tuvalete boşaltılması gerekmektedir. Bu şekilde alarm etkili olarak çalışmış olur.

Alarm çaldığında nasıl cevap verilmeli?


ALARM ÇALMASINA RAĞMEN ÇOCUĞUM HİÇ UYANMIYOR



Çocuğunuzun bir yatak ıslatma alarmı kullanmaya başlamasına yardımcı olmak kolay değildir. Fakat merak etmeyin. İlk birkaç haftadan sonra çok daha kolay olacaktır.

Başlangıçta çocuğunuz yüksek sesli alarma rağmen büyük olasılıkla uyumaya devam edecektir. Hatta alarm çaldığında çocuk mesanesini tamamen boşaltmış olabilir. Sorun yok! Öğrenme hala devam ediyor. Sabırla alarm kullanmaya devam edin. Ya sonra? İlerlemenin ilk belirtilerinden biri, tuvalete gittiklerinde tuvalete boşaltılacak idrarın miktarında artmadır.

Alarm çaldığında çocuğunuz bu sese fiziksel olarak tepki vermiyor gibi görünse de kaçırma anında bir farkındalık kazanacaktır. Böylece işeme anını kontrol ederek kalan çişini tuvalete yapacaktır. Unutmayın! Biz mesanemizin dolu olduğunu uyku esnasında algılıyor ve muslukları yine uyku esnasında kapatıyoruz. Böylece yatağı ıslatması azalan bir seyir gösterecek ve tuvalete yapılan idrarın volümü artacaktır. Alarmın çalmadığı kuru geceler başlayacak ve nihayet 21 gece arka arkaya kuru olacaktır.

BAŞARILI ALARM TEDAVİSİ İÇİN HAPPY KURALLARI

KURAL-1

Alarmın düzgün yerleştirildiğinden emin olun.

Erkek çocuklarda pipinin yukarda kalmamasına dikkat edin.

KURAL-2
Alarm çocuk için bir ceza değildir. Ona yardımcı bir cihaz olduğu çocuğa iyice anlatılmalıdır.

KURAL -3

Alarm kullanmaya başladığınız sürece çocuğunuzu gece çişini yapması için uyandırmayın. Alarmın aktive olmasını bekleyin. Alarm çalınca çocuğunuzun yanına gidin ve o zaman tuvalete gitmesi için yönlendirin.

KURAL-4

Alarm her gece düzenli kullanılmalı hiçbir şekilde kesintiye uğramamalıdır.

KURAL-5

Alarm aktive olduğunda tüm ev halkı uykusundan uyanabilir. Bu başlangıçta rahatsızlık veriyormuş gibi algılanır. Ancak zaman içinde kuru geçen geceleri görünce bu fedakarlığın meyvelerini almış olacaksınız. Onun için sabretmelisiniz.

KURAL-6

Özellikle ilk günler alarm çaldığında hızlı cevap vermelisiniz. Bunun için ilk günler çocuğunuzla aynı odada kalabilirsiniz. Alarmın sesini duymak için bebek telsizi kullanabilirsiniz.

KURAL-7

Pek çok çocuk başlangıçta gecede birden fazla yatağı ıslatır. Her ıslatma vakasının ardından alarmı takmayı unutmamak gerekir.

KURAL-8
Alarmın prime amacı çocuğunuzu uykusundan uyandırmak değil aktive olduğunda işemesini sfinkterini sıkarak durdurmak olduğunu unutmayın. Alarmı kullanmaya başladığınız ilk günler çocuğunuzun yanına gittiğinizde yatağını tamamen ıslanmış olarak bulabilirsiniz. Endişelenmeyin ya da alarm işe yaramayacak diye düşünmeyin. Zaman geçtikçe alarm etkisini gösterecektir. Siz çocuğunuzun yanına gittiğinizde sadece iç çamaşırında küçük bir ıslaklık göreceksiniz. Merak etmeyin çocuğunuz uyku esnasında çişini durdurmayı başaracak.

 

KURAL-9

Yatak ile tuvalet arasındaki mesafe uzunsa ilk günlerde çocuğun odasına lazımlık konulabilir.

KURAL-10
Alarm tedavisinin etkinliğini takip etmek için “iyileşme kriterlerini” takip etmelisiniz.

KURAL-11
Alarmı 21 gece arka arkaya kuru kalana kadar kullanmalısınız. Her ıslak günde tekrar başa dönmeyi unutmayın. Unutmayın alarm tedavisini erken kesmek ıslatmanın yeniden ortaya çıkmasına neden olabilir.


KURAL-12
Takip tedavinin çok önemli bir bölümüdür. Biz bunun için her çocuğa ayrı Whatsapp grubu açıyoruz. Takipleri oradan gerçekleştiriyoruz. Bize her sabah geceyle ilgili kayıtları göndermelisiniz.


 

 

 

 

WhatsApp
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.