TUVALET EĞİTİMİNİ DAHA KOLAY HALE GETİRMEK İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ?
- Ayakta durabilen erkek çocuklarını ayakta işetin ve işerken tuvaletteki hedefleri vurmalarını sağlayın.
- Müzikli bir tuvalet de motivasyonu arttırabilir.
- Tuvalet kullanımı ile ilgili kitaplar okuyun.
- Tuvaletteki saatleri eğlenceli hale getirmek için tuvalete renklendirici boya dökün. Çişini yaptığında renginin nasıl değiştiğini gösterin.
- Her olumlu davranıştan sonra mutlaka çocuğunuzu ödüllendirin. Bu ya sözlü övgü ya da küçük çıkartmalar gibi hediyelerle olabilir.
- Bazı çocuklar sifonun sesinden korkarlar. Dolayısıyla çocuğunuz halen otururken sifonu çekmeyin. Bazı çocuklar ise sifondan ve suyun çişlerini ya da kakalarını alıp götürmesini izlemekten hoşlanırlar. Bu çocuklara, doğru şekilde tuvaletlerini yaptıklarında ödül olarak sifonu onların çekmesine izin verilebilir.
- Bu süreçte kazalar olabilir. Ancak bu kazalar için çocuklarınıza asla ceza vermeyin. Olayı önemsemeden ya da çok büyütmeden kıyafetlerini değiştirmesinde yardımcı olun.
- Bu süreçte eğer bir gelişme gözlemiyorsanız, tuvalet eğitimini erteleyin. Ancak bez ve koruyucu külot arasında geçişler yapmayın. Eğitimi kesip beze tamamen dönün.
- Çocuğa “tuvalete gidelim mi” ya da “çişin var mı” gibi sorulara alacağınız cevap genellikle “hayır” olacaktır. Çünkü çocuk oyun oynamayı tercih edecektir. Bunun yerine “haydi tuvalete gitme ve çiş ya da kaka yapma zamanı!” gibi cümlelerle çocuğunuzu tuvalete götürün.
- Çocuğunuzun tuvaletle bağlantılı ritüeller geliştirmesine izin vermeyin. İlerleyen zamanda bunları değiştirmek oldukça zor olacaktır.
Çocuk gün içindeki tuvalet kontrolünü sağladıktan bir süre sonra gece tuvalet kontrolü de sağlayacaktır. Bu noktada takip oldukça önemlidir. Eğer çocuk 5 yaşını geçti ise ve halen gece kaçırmaları varsa mutlaka bir çocuk üroloğuna muayene ettirilmelidir. Ve üroterapist ile görüşülmelidir.