TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLMELİDİR?
Eğitim süreci
Eğer çocuğunuz tek kullanımlık bez kullanıyorsa, bu durumda ıslaklığı hissetmeyebilir. Islaklığı hissetmek, tuvalet eğitiminin önemli bir parçasıdır. Çocuk bu sayede ıslaklıkla çiş yapmak arasında bir bağlantı kurar. Bu ıslaklık hissi için çocuğun bezine kâğıt havlu koyabilirsiniz. Bazı çocuklar bezleri ile çok rahattırlar. Bezi bırakmak istemezler. Bu ıslaklık hissi, onları rahatsız edecektir. Ayrıca tuvalet kâğıdı ile çocuğunuzun ne zaman çiş yaptığını çok daha kolay takip edebilirsiniz. Çocuğunuzun ne kadar sık çiş yaptığını takip edebilmek için sık sık bezini kontrol edin. Çocuğunuza ıslaklık hissi ile kuruluk hissi arasındaki farkları anlatmaya başlayın. Onlara ıslak olduklarında söyleyin. Arkasından da ıslandıklarında size haber vermelerini isteyin.
Bez kullanmayı bırakıp yıkanabilir eğitim pantolonları ya da normal külot ve su geçirmez pantolonlar da kullanabilirsiniz. Ancak bu süreci uzatmayın çünkü çocuk bu külotları rahat bulabilir ve bu defa da buna alışır.
Tuvalet eğitimi süresince “çişini yap, kakan var mı” gibi net cümleler kurun. “Tuvaletin var mı” gibi sorular çocuk için uygun değildir.
Evde olduğunuz ve takip edebileceğiniz bir dönemde, her saat çocuğunuzun pantolonunu kontrol edin. Bunu en az 2-3 gün boyunca yapın ve ne zaman çiş ya da kaka yaptığını mutlaka bir tabloya kaydedin.
Tablodaki saatlere göre belirlenmiş zamanlarda çocuğunuzu tuvalete oturtun.
Çocuğunuzun tuvalette rahat ve korkmadan oturabilmesi için mutlaka ayağının altına bir yükselti veya basamak koyun.
Tuvaletini yaptıktan sonra altını kendisinin temizlemesi için çocuğunuzu cesaretlendirin. Ona bu konuda yol gösterin. Islak mendiller bazı çocuklar için daha uygun olabilir. Ancak kız çocuklarına temizliğin önden arkaya doğru yapılması gerektiği mutlaka öğretilmelidir.
Çocuğunuzun bezini, eğer mümkünse ayakta değiştirin. Bu, pantolonlarını çekmek ya da indirmek gibi aktivitelerle, onların da süreçte aktif rol oynamalarını sağlar.
Çocuğunuzun işlem bittikten sonra ellerini yıkamasını ve hatta kendi kendine giyinmesini sağlayın. Kendi kendine giyinmeyi öğrenmesi, özgüvenini arttıran bir unsurdur. Bunun için giyinme eğitimine basit olan çoraplardan başlayabilirsiniz.
Tuvaletten çıkmadan mutlaka ellerini yıkaması gerektiğini öğretin.
Tuvalete her çiş ya da kaka yaptığında ona bir ödül çıkartması verin. Bunu birlikte bir tabloya yapıştırın.