TEKRARLI İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDİR?
İdrar yolu enfeksiyonu, çocuklarda en sık görülen enfeksiyonlardandır. Kabızlık, işeme sonrası mesanede idrar kalması gibi bazı durumlarda çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Normalde idrarda mikrop (bakteri) yoktur. Bazen dışardan bakteriler idrar yoluna girer ve iltihaplanma yaratır. Çocuğunuzda görebileceğiniz belirtileri; ağrılı ve sık idrar yapma, idrar kaçırma ve karın ağrısı olabilir. Bazen de idrarda koku ve renk değişikliği olabilir. Bazı durumlarda ateş ve ishal eşlik edilebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu kesin tanısı tam idrar tahlili ve idrar kültürü ile konulur. Antibiyotik ile tedavi edilir. Fakat antibiyotik tedavisine rağmen tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, vezikoüretral reflü ile birlikte olabilir. Bu, mesanedeki idrarın böbreklere doğru geri kaçmasıdır. Çocuğunuzda reflü olup olmadığı iyi araştırılmalıdır. Çünkü bu durum ilerde tekrarlı idrar yolu enfeksiyonu tablosuna ve böbreklerde işlevlerinde hasara neden olabilir.
Bunlara ek olarak çocuğunuz sık sık idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsa, idrar yapma esnasında yaşanan yanma ve ağrıdan kaçınmak isteyebilir. Bu durum idrar tutma ve ertelemeye bağlı olarak pelvik taban kaslarında işlev bozukluğu sebep olur. Bu kaslar, insanda idrar tutmaya ve idrarı doğru şekilde boşaltmaya yarayan kaslardır.
Tekrarlı idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuğunuz varsa pelvik taban muayenesi atlanmamalıdır. Bu kasların işlevlerinde bir aksaklık görüldüğü takdirde tedavi edilmesi çok önemlidir. Pelvik taban bozukluğu, çocuğunuzun idrarını tam boşaltamamasına sebep olur. Ayrıca devamında böbreğe geri kaçma durumları da meydana gelebilir. Mesanedeki idrarı tam boşaltamayan çocuklarda, idrar yolu enfeksiyonları da tekrarlı bir hal alabilir. Yani birbiri ile ilgisi olan bu klinik tabloların detaylıca incelenmesi gerekir. İncelemeler sonucunda çocuğunuzun vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir.