Adres: Tunalı Hilmi Caddesi No:90/7 Kavaklıdere/ANKARA
İç çamaşırına cıvık kaka bulaşması (Soiling)

İÇ ÇAMAŞIRINA CIVIK KAKA BULAŞMASI (SOİLİNG)

Çocuklar genellikle yaklaşık üç yaşlarında tuvalet eğitimi alma becerisini geliştirir. Soiling, tuvalet eğitimi aldıktan sonra çocuğun iç çamaşırına puding kıvamında kaka bulaşmasıdır.

Çoğu anne-baba çocuğunun kabız olduğunu fark etmez. Hatta ishal olduğunu düşünebilirler. Ama tem tersine külota kaka bulaşması, kabızlığın en büyük belirtisidir. Rektum bağırsağın son 15 cm’lik kısmıdır. Rektumun görevi sinyal istasyonu olarak çalışmasıdır. 

Yani kaka rektumla temas ettiği anda “kakam var” sinyalini beyne gönderir. Dışkılama ihtiyacımızı bu şekilde giderebiliriz. Ancak özellikle kakasını erteleyen ya da kabızlık sebebiyle dışkılama zorluğu çeken çocuklarda rektum depo yeri olarak kullanılır. Yeni gelen kaka eski kakaya temas edeceğinden rektum sinyal verme özelliğini kaybeder. Külota bulaşan cıvık kaka, bağırsakta kalan sert kaka kütlesinin etrafından sızan yumuşak akıntılı kakadır.

Bir çocuk tuvalet eğitimi göremeyebilir veya dört yaşından sonra düzenli kaka kazaları geçirebilir. Tıbbi olarak mutlaka değerlendirilmeleri gerekir.

Kaç çocuk külotuna kaka bulaştırır?

Çocukların yaklaşık %1-3'ü bu problemi yaşayabilir. Bazıları da aynı zamanda idrar kaçırabilir. Bu durum erkeklerde daha sık görülür.

Bu bulaşma para büyüklüğündeki küçük boyutlardan daha büyük boyutlara kadar değişebilir.

Bu kaka tutmave kaçırma döngüsü nasıl gerçekleşir?

       1. Kaka yapmaya çalışırken çocuk acı çekebilir, bundan dolayı da kaka yapmaktan çekinebilir.
       2. Çocuk mahremiyet veya temizlik sorunları nedeniyle okul tuvaletleri kullanmak istemeyebilir.
       3. Çocuk, kaka gelme dürtüsünü hissettiği an tuvalete gitmiyor olabilir.
       4. Televizyon izlerken, tablet oynarken kaka ihtiyaçlarını erteliyor olabilirler.

Başka sebepler var mı?

Çok nadir olarak kabızlık dışında nedenler de külota kaka bulaşma problemine yol açabilir. Ancak bunlar genellikle doğumda veya kısa bir süre sonra teşhis edilir.

Bağırsakların etkili bir şekilde fonksiyonunu yerine getiremediği ve bazı gıda alerjilerinin kabızlığa neden olabileceği durumlar vardır. Ancak bu nedenler daha az yaygındır.

Külota kaka bulaşması, dikkat eksikliği, yaramazlık veya tembellikten kaynaklanmaz. Kaka kazası geçirmiş çocuklar, yaşadıklarından habersiz veya değişmek istemiyor gibi görünebilirler. Bu, yaramazlığın veya umursamamanın bir işareti değildir. Anne-babalar çocuklarını bundan dolayı suçlamamalıdır.

Külota kaka bulaşmasının, sosyal ve psikolojik sonuçları ebeveynler ve çocuklar için üzücüdür. Sorunun tedavi edilebileceği bilinmelidir. Erken tanı ve etkili tedavinin bu durumu en aza indireceğini fark etmek önemlidir.

WhatsApp
Copyright © 2025 Tüm Hakları Saklıdır.